מאמרים

מאמרים בנושא דיקור יפני ושיאצו

האם יש פתרון למחלה/ לסימפטומים שלי?

ישנה רשימה ארוכה של מצבים בריאותיים שניתן לטפל בהם באמצעות שיאצו ו/או דיקור (אסטמה ובעיות נשימה, כאבי ראש, מיגרנה, צוואר תפוס, כאבי גב, בעיות בפוריות, תת פעילות בלוטת התריס, מעי רגיז ובעיות עיכול, חרדות, בעיות שינה, דכיאון, תסמונת טרום מחזורית, כאבי מחזור, דלקות בדרכי השתן, אלרגיות, עזרה בשיקום מניתוחים ופציעות, ועוד.)


למרות הרשימה הארוכה, חשוב להסביר שכשמדובר ברפואה משלימה, אנו מטפלים באדם, ולא במחלה. לפיכך, כל סימפטום ומצב בריאותי יוכל להשתפר באמצעות טיפול בדיקור ו/או שיאצו, בהנחה שהטיפול נכון ויש מספיק זמן ותנאי ריפוי מתאימים. 

כשהבעיה ניתנת לפתרון (הגוף מסוגל לרפא אותה אך מתקשה לעשות זאת עקב גורמים שונים) יש סיכוי לשיפור משמעותי במהלך סדרת טיפולים.


אנשים מגיעים לקליניקה עם בעיות שונות ומגוונות. במהלך הטיפול אנו מגלים את הרבדים שקדמו לבעייה הנוכחית, מאזנים את המערכות הרלוונטיות, וכתוצאה מכך מקבלים הקלה בסימפטומים לאורך זמן, ובסופו של דבר גם ריפוי מוחלט של המחלה.


תדירות הטיפולים:

מטופלים רבים שואלים לגבי התדירות הנדרשת. התדירות נעה בין 2 טיפולים בשבוע לטיפול אחד בשבועיים - שלושה, וזאת בהתאם למהות הבעייה שאיתה הגיע המטופל, כמה זמן המטופל סובל ממנה, יכולותיו הפיזיות והנפשיות בתהליך הטיפולי, וכן אלמנטים של אורח חיים והרגלים.


כל טיפול יוצר תנועה ושינוי. יחד עם זאת, על מנת להשיג שינוי שורשי ומהותי נדרשת סדרת טיפולים הנקבעת על פי האבחנה הספציפית ובהתאם לתגובת המטופל לתהליך הטיפולי.


כאב כרוני - מאפיינים וגישה טיפולית

כאב כרוני מוגדר על פי משך התקופה שבה הפריע למטופל. כאב שנמשך מששה חודשים ומעלה נחשב בהגדרתו לכרוני. הכאב יכול להופיע פעם - פעמיים, או להיות מורגש כל הזמן, יכול להיות עדין יחסית או אינטנסיבי מאד, יכול לגרום לאי נוחות קלה או להיות משתק לחלוטין. המקורות השכיחים ביותר של כאב כרוני הינם כאבי ראש, כאבים במפרקים, כאבים כתוצאה מפציעות, וכאבי גב. סוגים נוספים של כאבים כרוניים הינם דלקות גידים, דלקות בסינוסים, סינדרום התעלה הקרפלית, וכאבים במקומות שונים אך ספציפיים בגוף כגון כאבי כתפיים/צוואר, או כאבים באגן. כאבי שרירים או כאב עצבי יכולים גם הם להתפתח ולהגיע למצב שבו הם מוגדרים כ״כרוניים״.

לא כל הכאבים הכרוניים נגרמים כתוצאה מטראומה או פציעה. במקרים רבים כאבים מתפתחים ללא שום סיבה נראית לעין או ניתנת להסבר. במקרים בהם כאב הופך לכרוני, הלחץ והדאגה שהוא גורם יכולים להוסיף עוד נדבך לבעיית הכאב עצמו - הכאב משפיע עלינו באופן מנטלי ורגשי. למרבה הצער, המרכיב הרגשי של כאבים כרוניים משפיע עליהם לרעה והופך אותם לעוד פחות נסבלים, כאשר העייפות והתסכול מביאים אותנו לרמות רגשיות חדשות של כעס, חרדה, ובמקרים רבים דיכאון. 
המורכבות של השילוב הזה בין לחצים פיזיים ומנטליים/רגשיים יכול להוביל לירידה ביכולתו של הגוף לייצר חומרים כמו אנדורפינים (משככי כאבים שהגוף מייצר בעצמו), ואז לעלייה משמעותית בתחושות הכאב. מעגל הקסמים "כאבים - רגשות שליליים" יכול להתיש את המערכת החיסונית ולגרום לנו להיות פחות עמידים בפני וירוסים וחיידקים (אפילו אלה שחיים בגופנו דרך קבע ותחת תנאים תקינים הגוף לא מאפשר להם להתרבות.) 
הקשר גוף - נפש שמאפיין כאבים כרוניים הופך את הטיפול בכאבים כרוניים מאתגר יותר, כיוון שהוא דורש מן המטפל להתייחס לשני האספקטים גם יחד - הפיזיולוגי והרגשי.


מהו דיקור קהילתי?

קליניקות קהילתיות לדיקור משתמשות בקונספט עתיק, שלפיו תחזוקה שוטפת של מכלול ה"גוף-נפש" מהווה מטרה חשובה לכל אדם, גבר/אשה, צעיר/מבוגר, בריא/חולה, ועל כן עליה להיות נגישה לכלל. 
איך עושים את זה בעולם שבו דיקור הפך להיות סוג של "רפואת בוטיק" שזמינה באופן קבוע רק לבעלי אמצעים? 
הרעיון שנמצא יעיל בארה"ב לפני למעלה מעשור, התפשט ברחבי העולם ופועל גם בישראל.
מפעילים קליניקה בחלל גדול, מה שמאפשר לראות מספר רב יותר של מטופלים בו זמנית, ובכך מורידים את מחיר הטיפולים באופן משמעותי. 
רגע, תאמרו, יש לנו רפואה משלימה בקופות החולים.. !

נכון, יש, רק שבקליניקות קהילתיות יש ערך מוסף. במרכזים לרפואה משלימה של קופות החולים ניתן אמנם לקבל טיפול במחיר שווה לכל נפש, אך הטיפול מתקיים בחדר נפרד, כאשר המטפל עובר מחדר לחדר בין המטופלים. 
בקליניקה הקהילתית הטיפולים מתקיימים בחלל משותף, מיטות, מזרנים, או כסאות נוח (תלוי במרפאה הספציפית) מסודרים בחלל אחד, כך שהטיפולים מתבצעים במקביל, בעוד המטופלים חווים שילוב ייחודי בין טיפול יחידני וחוויה קהילתית.

מידע כללי על דיקור יפני

הדיקור היפני מבוסס על עקרונותיה של הרפואה הסינית העתיקה. ביפן היתה במשך מאות בשנים מגמה ממשלתית לשלב אנשים עיוורים בחברה באמצעות הכשרתם כמטפלים בדיקור, בהנחה שיש ביכולתם לחוש את מצבו של המטופל ביתר רגישות. 
במהלך מלחמת העולם הראשונה רופאים יפנים שהתקשו במתן טיפול בשדה הקרב נשענו על ידע בדיקור בשילוב עם חשיבה מדעית יצירתית והצליחו לטפל בפצועים למרות מחסור בתרופות. 
משם המשיך להתגבש הסגנון הידוע היום כדיקור יפני. המטפל בסגנון היפני משתמש במישוש אזור הבטן ("הרה" ביפנית) ומגדיר אזורי רפלקס שמאופיינים בכאב בלחיצה כאינדיקציה לחוסר איזון אנרגטי ו/או פיזי. המחטים מוחדרות לנקודות שמשפיעות לטובה על אזורי הרפלקס, כך שלמטופל יש חלק אינטראקטיבי בטיפול. 

הדיקור היפני מאופיין בשימוש במחטים דקיקות ועדינות, ובטכניקות נילוות כמו חימום באמצעות "מוקסה", טייגר וורמר, ועוד.
כמו השיאצו, גם הטיפול בדיקור גורם לתחושת רוגע עמוק ואיזון מתמשך, גופני ונפשי גם יחד.

מידע כללי על שיאצו

שיאצו היא אמנות ריפוי במגע שהתפתחה ביפן במשך מאות שנים כשילוב בין עיסוי מסורתי ("אנמה") וידע תיאורטי של הרפואה הסינית. 

הטיפול בשיאצו מתבסס על אבחנה בעזרת מישוש הבטן ("הרה" ביפנית), ולחיצות לאורכם של מסלולי אנרגיה (מרידיאנים) על מנת ליצור איזון אנרגטי ובכך לעודד את הגוף לרפא את עצמו כמיטב יכולתו. 
כיום קיימים סגנונות שונים של שיאצו, כאשר המאפיין העיקרי הוא מגע בלחיצה: המטפל "נשען" ותוך כדי כך לוחץ על נקודות לאורך מסלולי האנרגיה בגוף המטופל.
טיפול בשיאצו מרגיע מאד, תומך, עוזר לעבד תחושות פנימיות (גופניות וגם רגשיות), מאזן את הגוף והנפש, נותן תחושה של עומק וחוויה של איחוד בין הפנים לחוץ.

כל המילים שכתבתי לא ישוו לחווייה עצמה... מי שקיבל טיפול בשיאצו יודע מהו שיאצו.


תגובות לטיפול

כיצד מגיב כל אחד מאיתנו לטיפול בדיקור או בשיאצו?
ישנן מגוון תגובות אופייניות, חלקן מורגשות מיד לאחר הטיפול וחלקן בימים שאחרי.

טבעי שמטופל יחוש "אפיפות" כלשהי מיד לאחר הטיפול. זוהי תחושה שבד"כ נחווית כחיובית, הרגשה נעימה של רוגע, כמו לאחר מנוחה עמוקה. לעיתים מטופלים חווים תחושה זו כעייפות. העייפות יכולה להשתנות לתחושת אנרגיה בהמשך היום, אך הרבה מטופלים מעדיפים לתכנן המשך יום רגוע לאחר טיפול.
בעיקר מומלץ להימנע מפעילות ספורטיבית (אפילו מתונה, כמו שיעור יוגה.)

במקרים רבים ישנה הקלה כלשהי מיד לאחר הטיפול. לדוגמא: טווח תנועה רחב יותר, הפחתה ברמת הכאב, או אפילו היעלמות הכאב. כמו כן ההקלה יכולה להתבטא בנוגע לתלונות אחרות - לדוגמא הקלה בנשימה, הפחתת חרדות, וכדומה.

בימים שלאחר הטיפול קשה יותר למטופלים לשים את האצבע על הגורם הישיר לתחושה זו או אחרת. למרות זאת ישנן תחושות שניתן לקשר אותן אל הטיפול. לדוגמא: רגישות במקומות בגוף שבהן דקרנו במחטים או עשינו מוקסה, או אפילו רגישות לאחר לחיצות השיאצו. מחטים עלולות ליצור שטף דם כאשר הן פוגעות וגורמות נזק לנימים. למרות שמקרים כאלה אינם תכופים, יש לקחת בחשבון שהם קורים מדי פעם בפעם. המקרים בהם נגרם נזק לנימים הם מקרים בהם לא ניתן לראות את כלי הדם דרך העור.
מוקסה עלולה לגרום לכוויות קטנות על העור. שוב, המטרה היא להמנע מכך, אך יש לקחת בחשבון שמוקסה עלולה לגרום לכך.

קורה שיש החמרה זמנית בכאב, או כאב חדש שמגיע בימים שלאחר טיפול. לתופעה הזו הסבר פשוט: בדומה לצינורות בהם זורמים מים, מסלולי האנרגיה בגוף יכולים להיות "חלודים" ומלאי חסימות (מה שגורם לכאבים ומביא אותנו לטיפול...) טיפול בדיקור או שיאצו ממוקד בפתיחת החסימות, על מנת לתקן את הזרימה במסלולי האנרגיה. ה"חלודה" מתחילה להתפרק ולנוע בצינורות, ועלולה לגרום לאי נוחות ואפילו לכאבים. במקרים אלה מומלץ להגביר את תכיפות הטיפולים כדי להאיץ את תהליך הריפוי ולהפחית את תופעות הלוואי הנ"ל.